Дослідникам чеських родоводів по с. Миколаївка

Дослідникам чеських родоводів по с. Миколаївка

   Тут я поділюсь власним досвідом в пошуках генеалогічної інформації. Пошуки по лінії Степаників та Бахтіків веду з 2014 року, на теперішній час можу вибудувати гілки власного родоводу аж до прапрадідів по обидвох лініях. Можливо цей матеріал стане і вам у нагоді та досягнути успіхів у створенні власних родоводів або підготовці документів по РРКК😊 .
З якими труднощами в пошуках довелося зустрітися?
1. Чеські переселенці колонії Голендри(Миколаївки) не мали власної сільської церкви та не відзначалися особливою набожністю. Не було важливим для них і віросповідання - в одній сім'ї могли були і православні, і римокатолики, хоча більш за все у себе на батьківшині вони відносилися до протестантської(гуситської) церкви.  До церкви колоністи звертались лише при необхідності – укладення шлюбу, хрещення дитини, організація похорон – причому католики хрестили православних і навпаки. Звідси виникає перша проблема - пошук родоводу не можна обмежити метричними книгами однієї конкретної церкви, потрібно переглядати метричні книги православних церков та католицьких костьолів з навколишніх сіл.  
2. За часів царської Росії колонія Голендри(Миколаївка) знаходилась на кордоні Київської, Волинської та Подільської губерній, за радянських часів – на межі Вінницької та Житомирської областей, причому підпорядкування села неодноразово змінювалось.  Звідси виникає друга проблема – пошуки не можна обмежити одним конкретним архівом, потрібно перевіряти обласні державні архіви – Вінницький (ДАВіО), Житомирський (ДАЖО), Київський (ДАКО) та центральний архів м.Києва(ЦДІАК). Пошуки виконував у Вінниці та Києві, для відвідин Житомирського архіву – брак вільного часу та достатньо вагомих причин.
3. Хоча останнім часом є позитивні зрушення, та все ж для генеалогічних досліджень рівень систематизації архівних фондів, зручність пошуку в них, рівень доступу до документів, на жаль, є дуже низьким. Можна лише позаздрити рівню можливостей для таких досліджень у Чехії, де метричні книги усіх церков, починаючи з XV століття, є оцифрованими на 98% та викладені у вільний доступ через Інтернет. 
4. Графік роботи архівів не відрізняється від роботи інших організацій, тому генеалогічні пошуки для пенсіонерів та студентів ще більш-менш доступні, а для більшості працюючих людей -лише за рахунок відпустки😇. 

Які документи вдалося знайти?

1. ДАКО, Фонд 280 Опис 2 Справа 1623. Ревізькі казки австрійських підданих, які приймають російське громадянство для проживання в колонії Михалин Бердичівського повіту

    Цей архівний документ містить ревізькі казки новоприбулих жителів колонії Голендри (Михалин) за 1874 рік та оригінали австрійських паспортів. В ревізьких казках(рос.мова) вказано прізвище, імя та по-батькові голови сімейства, імена дружини та дітей, та рік їх народження. В паспорті(чеська, німецька мова) вказано місце попереднього проживання, в переважній більшості це територія сучасної Чехії. Тобто, цей документ є найстаріший для генеалогічних досліджень в українських архівах, та одночасно може стати початком для досліджень в архівах Чехії. Повний список прізвищ та імен, що згадуються в ревізьких казках, викладено в публікації «1874. Перші переселенці з Чехії.». Дані паспортів не у всіх випадках вдалося розібрати(не вистачило часу та знань німецької каліграфії), тому назви взято з печаток. В якості підтверджуючого документу для РРКК дані з цієї архівної справи, на мою думку, можна використати - паспорт доводить чеське походження прапрадіда, а ревізька казка, хоч в ній і нема згадки про національність, доведе родинний звязок.      


2. ДАКО, Фонд 384 Опис 4. Всеросійський перепис населення 1897 р. Бердичівський повіт.


    Ось тут нам справді пощастило, що Миколаївка на той час була в підпорядкуванні Київської губернії 😉. Бо це одна з небагатьох губерній, яка зберегла ці переписні листи, хоча по царському указу вони мали бути знищені. Повний перелік справ цього фонду можна переглянути на сайті ДАКО(http://dako.folium.info/view/table/36)

    В переписних листах(рос.мова) дані містяться по кожному окремому домогосподарству станом на лютий 1897 року, де є П.І.Б. усіх проживаючих в цьому господарстві (власника, дружини, дітей, батьків, родичів та навіть найманих працівників), їхній вік, віросповідання, основний вид заняття, рідна мова, місце народження та приналежність до територіальної общини. Завдяки пункту «рідна мова» однозначно може бути використано в якості підтверджуючого документу для РРКК
    Основна маса інформації міститься в одній архівній справі  - Фонд 384. Опис 4. Справа 209. «Переписні листи села Миколаївське». Саме такою була офіційна назва колонії після перейменування. За браком часу повний список прізвищ по цій справі не складав, і, на жаль для себе, повної інформації по родині Степаників там не знайшов.
    Оскільки Миколаївка на той час не була компактним поселенням, а являла собою сукупність хуторів по всій площі земельної ділянки в квадраті сучасних сел Куманівка-Флоріанівка-Михайлин-Червоний Степ, то існувала ймовірність наявності потрібної інформації в переписних листах навколішніх сіл. Додатково переглянув справи:
Фонд 384 Опис 4. Справи 269 та 270 – Еразмівка (сучасна назва - Гарасимівка);
Фонд 384 Опис 4. Справи 271 - 275  - Леонардівка (сучасна назва - Голубівка);
Фонд 384 Опис 4. Справи 190 – 192 – Юзефівка (сучасна назва – Йосипівка);
Фонд 384 Опис 4. Справи 193 – 194 – Михайлин.

Дані, що відповідають чеським прізвищам, знайшов лише в переписних листах по Михайлину, точніше по хуторах, що знаходилися поблизу села (повний перелік – див.нижче).

ДАКО, Фонд 384 Опис 4, справа 194.
село Михайлын
Штепанек Иван Иосифов, 62года, место рождения- Кралоградец, Р.К.,чешский язык, мастер-каменщик, аренда, земля принадлежит наследникам крестьянина Гиона, община с.Николаевское
Штепанек Анна Иосифова, 52 года, жена, место рождения- Ландскрон, Р.К.,чешский язык, тканье холста
Штепанек Мария Ивановна, 9 лет, дочь, место рождения- здесь.
Диденкова Анна Викентьевна, 30 лет, вдова, приемная дочь(?), место рождения- Ландскрон, Р.К.,чешский язык

хутор Мотузов при с.Михайлын
Моргес Франц Антонов, 47 лет, место рождения- с.Парник(?), округ Ландскрон, Р.К.,чешский язык, земледелец, арендарь, община с.Николаевское
Моргес Розалия Вацлавова, 36 лет, жена, место рождения- с.Мала Житова(?), округ Ландскрон, Р.К.,чешский язык
Моргес Рудольф Францев, 11 лет, сын, место рождения- здесь
Моргес Божена Францева, 9 лет, дочь, место рождения- здесь

хутор Березовый при с.Михайлын
Бальшанек Антон Федоров, 26 лет, место рождения- с.Тега(?), Р.К.,чешский язык, землевладелец, община с.Николаевское
Бальшанек Мария Иванова, 26 лет, жена, место рождения- Жамберг, Р.К.,чешский язык
Бальшанек Франц Антонов, 6 лет,сын, место рождения- здесь
Бальшанек Иван Антонов, 4 года,сын, место рождения- здесь
Бальшанек Мария Антонова, 2 года,дочь, место рождения- здесь
Бальшанек Вацлав н/р           , 12 лет, племянник, место рождения- здесь

Переписних листів по Лопатину - немає.
Село Заливанщина підпорядковувалась Подільській губернії -  переписних листів немає.
Можливо, варто було б ще переглянути справи 56-57 - Куманівка та 195-196 – Флоріанівка. Також можливо є інформація і в переписних листах по містечку Козятин (справи 146 – 155).

3. Метричні книги церков

Оскільки рік прибуття чехів у Голендри(Миколаївку) визначено – 1874, то є логічним виконувати пошук в метричних книгах з цього періоду. Проглядаючи матеріали про історію волинських чехів, дійшов висновку, що умови переселення до Росії не вимагали обовязкової зміни віросповідання на православне, тому в першу чергу звернув увагу на метричні книги католицьких костьолів.

3.1. ЦДІАК, Фонд 1046 Липовецько-Бердичівский римо-католицький деканат

Територіально колонія знаходилася в межах Липовецько-Бердичівського деканату, а найближчі до неї костьоли були в Самгородку, Махнівці та Чернятині.  Метричні книги велись в двох екземплярах – перший(церковний) залишався в костьолі, другий направлявся в деканат,  де формувалася збірка метричних книг по деканату за кожний рік. В ЦДІАК зберігаються якраз деканатські збірки метричних книг, неоцифровані, в паперовому вигляді. Це з одного боку допомогло визначитись, який з костьолів відвідували перші чеські поселенці (це був лише Самгородецький костьол), а з другого – значно уповільнило пошуки, бо через існуючий ліміт перегляду (1 тис. сторінок в день) можна було переглянути не більше двох збірок за одне відвідування. Переглянув всі наявні метричні збірки з 1872 року:  
Фонд 1046 Опис 1 Справа 219   за 1872 рік
Фонд 1046 Опис 1 Справа 220   за 1873 рік
Фонд 1046 Опис 1 Справа 222   за 1874 рік
Фонд 1046 Опис 1 Справа 221   за 1875 рік
Фонд 1046 Опис 1 Справа 223   за 1876 рік
Фонд 1046 Опис 2 Справа 1        за 1877 рік
Фонд 1046 Опис 2 Справа 2        за 1878 рік
Фонд 1046 Опис 2 Справа 3        за 1879 рік
Фонд 1046 Опис 1 Справа 224   за 1880 рік
Фонд 1046 Опис 1 Справа 225   за 1881 рік
Фонд 1046 Опис 2 Справа 4        за 1882 рік
Фонд 1046 Опис 1 Справа 226   за 1883 рік
Фонд 1046 Опис 1 Справа 227   за 1884 рік
Фонд 1046 Опис 1 Справа 228   за 1912 рік
Фонд 1046 Опис 1 Справа 229   за 1913 рік
Фонд 1046 Опис 1 Справа 230   за 1916 рік
метричних книг за інші роки в ЦДІАК немає.

Перші записи з чеськими прізвищами з’являються в книгах за 1874 рік, що служить ще одним підтвердженням появи голендерських чехів саме в цьому році. Цінною особливістю записів костьольних метричних книг про народження є те, що в них вказувалось дівоче прізвище матері дитини, а записів про одруження – що в них є дані про батьків молодят (чого зовсім немає в православних метричних книгах). Крім того, в записах книг цих років нерідко можна бачити текст, що така-то дитина народилася в сім’ї «Чехов колонии Олендров», «австрийских подданных Чехов колонии Голендров», «русских подданных Чехов»,. Записи в книгах робилися з слів присутніх, тому часто зустрічаються помилки в прізвищах. Виписки з метричних книг Самгородецького костьолу за 1874 – 1884 рр. по жителям колонії Голендри згодом будуть викладені у цьому розділі

3.2. ДАВіО Фонд 904 Опис 2 Метричні книги Самгородецького костьолу

Тут зберігаються костьольні метричні книги, оцифровані, перегляд можливий на комп’ютері.
На жаль, за період з 1885 по 1920 рік метричні книги в архіві наявні не всі. Повністю відсутня інформація по костьолу за 1885 - 1894 рр., 1900, 1902,1903,1904,1906,1909 і 1910 роки, ці метричні книги більш за все безповоротно втрачено. Переглянув всі наявні метричні книги по рокам:
Фонд 904 Опис 2 Справа 182          1895, 1896 та 1898 рр.;
Фонд 904 Опис 2 Справа 189          1897, 1899, 1901, 1905 та 1907 рр.;
Фонд 904 Опис 2 Справа 260          1908 рік
Фонд 904 Опис 2 Справа 287          1911 рік
Фонд 904 Опис 2 Справа 296          1912 рік
Фонд 904 Опис 2 Справа 314          1914 рік
Фонд 904 Опис 2 Справа 326          1915 рік
Фонд 904 Опис 2 Справа 333          1916 рік
Фонд 904 Опис 2 Справа 339          1917 рік
Фонд 904 Опис 2 Справа 350          1918 рік
Фонд 904 Опис 2 Справа 358          1919 рік
Фонд 904 Опис 2 Справа 364          1920, 1921 рр.
З травня 1921 року ведення метричних записів передано в РАГС.
В записах цього періоду вже майже не зустрічається національна приналежність, в більшості записів вказано «крестьяне Дубово-Мехеринецкой волости Олендры» «крестьяне Юзефовской волости Голендры». Що цікаво, записи «крестьяне села Николаевское» зявляються вже після 1910 року, тобто навіть після перейменування ще довгі роки село називали Голендрами. Записи «австрийские подданные Чехи» ще іноді зустрічаються для сімейств, що не прийняли російського громадянства.
Виписки з метричних книг Самгородецького костьолу за 1895 – 1920 рр. по жителям колонії Голендри теж поступово будуть викладені у цьому розділі.

3.3. ДАВіО Фонд 904 Опис 2 Метричні книги православної церкви с. Юзефівка

На метрики православних церков звернув увагу після того, як в Епархіальних відомостях київської губернії за 1890 рік знайшов повідомлення про те, що в Юзефівській церкві велика група чехів прийняла православ’я. Переглянув метричні книги (неоцифровані, в паперовому вигляді) по рокам:
Фонд 904 Опис 2 Справа 56          1886 - 1893 рр.
Фонд 904 Опис 2 Справа 203          1900 – 1904 рр.
Знову ж таки на жаль, відсутні метричні книги за період 1894 -1899 рр.
Дійсно, починаючи з 1890 року, в метричних книгах з’являються записи про народження або одруження жителів Миколаївки. Але очікуваного списку приєднаних до православ’я (а такі записи обовязково мали робитися в метричних книгах православних церков) не знайшов. Більш того, в наявних метричних книгах Юзефівської церкви з 1900 року записи по Миколаївці вже не зустрічаються. Більш за все, стало зручніше дістатися Самгородка, ніж до Юзефівки😊
Виписки з метричних книг Юзефівської церкві за 1890 – 1893 рр. по жителям Миколаївки теж будуть викладені у цьому розділі.

3.4. ДАВіО Фонд 904 Опис 2 Метричні книги православної церкви с. Самгородок

Переглянув метричні книги (неоцифровані, в паперовому вигляді) по рокам:
Фонд 904 Опис 2 Справа 185          1896 - 1899 рр.
Фонд 904 Опис 2 Справа 186          1896 – 1905 рр.
Фонд 904 Опис 2 Справа 198          1900 – 1904 рр.
Фонд 904 Опис 2 Справа 238          1906 – 1908 рр.
Фонд 904 Опис 2 Справа 265          1909 – 1912 рр.
Записи про народження або одруження жителів Миколаївки в метричних книгах Самгородецької церкви починаються з жовтня 1898 року. Виписки з метричних книг Самгородецької церкви за 1898 – 1912 рр. по жителям Миколаївки теж будуть викладені у цьому розділі.
В архіві є наявності і метричні книги за наступні роки (не переглядав):
Фонд 904 Опис 2 Справа 305          1913, 1914, 1916 та 1917 рр.
Фонд 904 Опис 2 Справа 413          1915 р.
Фонд 904 Опис 2 Справа 354а         1918, 1921 рр.
Фонд 904 Опис 2 Справа 357          1919, 1920 рр.

4. ДАВіО Фонд Р-6129, опис 25, Козятинський район, 1918-1936 рр.

Переглянув такі документи:
Справа 79. Книга реєстрації актів про народження, смерть, шлюб та розірвання шлюбу по Миколаївській сільській раді та с.Великий степ 1925 – 1930
Справа 167. Книга реєстрації актів про шлюб … в т.ч.по Миколаївській сільській раді  1936
По Миколаївці в архіві наявні ще такі документи(не переглядав)
Справа 121. Книга реєстрації актів про народження… в т.ч. по Миколаївській с/раді  1931
Справа 127. Книга реєстрації актів про народження… в т.ч. по Миколаївській с/раді  1932
Справа 133. Книга реєстрації актів про народження… в т.ч. по Миколаївській с/раді  1933
Справа 142. Книга реєстрації актів про народження… в т.ч. по Миколаївській с/раді  1934

Всупереч очікуванням, записів збереглося вкрай мало, народження є лише кілька записів за 1925 і 1930 роки, а шлюб – тільки за 1936 рік

Народження:
СТЕПАНЕК Мілада Володимирівна  25.10.1930
Батько СТЕПАНЕК Володимир Францович 26 років
Мати СТЕПАНЕК Єлисавета Францівна 27 років          Одружилися в 1928 році

ЛАНКГАМЕР Марія Йосипівна            05.04.1925
Батько ЛАНКГАМЕР Йосиф Робертович  32 роки
Мати ЛАНКГАМЕР Ольга Іванівна  26 років

РЕСЛЕР Володимир Володимирович  10.07.1925  -  помер 04.04.1926
Батько РЕСЛЕР Володимир Фердинандович  (1895)
Мати РЕСЛЕР Марія Іванівна (1896)

ЛАНКГАМЕР Йосип Йосипович           21.08.1925
Батько ЛАНКГАМЕР Йосип Федорович  15.01.1902 мельник
Мати ЛАНКГАМЕР(НАУЕР) Надія В’ячеславівна 09.10.1906     Одруження 25.01.1925

Померли в 1925
29.01.1925  КАТЦЕР Анна Йосипівна  84 роки
21.04.1925  СТЕЙСКАЛ Володимир Йосипович (народився 26.08.1902)
03.11.1925  ВАЦЕК Франц Францович   16 років
07.12.1925  ЯСАНСЬКИЙ Гнат Антонович   80 років

Померли в 1926
26.01.1926  ТОУМАР Людвіга Андріївна  18 років
04.02.1926  СТЕЙСКАЛ Іван Іванович        62 роки
08.08.1926  ЛУКС Емілія Емануїлівна        58 років

Одруження 1936 р.
ОЛІЙНИК Євген Дорофійович  23роки чех робітник на ст.Голендри
РАК Віра Вячеславівна  20 років чешка  Миколаївка

МАРЧУК Іван Югеньович  34 роки  українець
ВАЛЯВСЬКА Євгенія Вільгельмівна чешка 33 роки

ГОСТІНА Олександр Іванович  35 років чех слюсар ВЧ2 Козятин
РЕСЛЕР Лисавета Фердинандівна  22 роки чешка

ЛЕСАК Адольф Адольфович  22 роки чех Миколаївка
БРУНА Отилія Йосипівна  18 років чешка

ПІРКЛ Вячеслав Антонович    25 років чех  ком.взводу РСЧА Київ
ВАЦЕК Лідія Іванівна  20 років чешка

Коментарі

  1. Вітаю! З 2017 року не викладалися нові матеріали, які ви називали? Вам їх вдалося обробити? Якщо ні, готові допомогти! Теж цікавлять ці сімї і родини, які з вашою інформацією, вдалося віднайти. Буду вдячна за відповідь

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Голендерські чехи: хто, коли і звідки.

Записи метричних книг Самгородецького костьолу 1895 - 1898 рр.